Hoppa till innehåll

Barn i den digitala världen

Här är en samling av länkar, resurser och information om barn och den digitala världen.

Människor har så enormt olika förutsättningar så det går liksom inte att säga att ”det här” funkar och ”det här” funkar inte. Kan vi anta att barn kan spela viss tid, inte alls, eller helt fritt och konsekvenserna blir desamma för alla barn? Nope! Så mycket beror på individen. Vissa kan testa något och bli helt fast i ett beroende direkt, medan andra kan utsättas i princip hur mycket som helst utan att utveckla ett beroende.

Därför tycker vi inte att det fungerar att ha en svartvit diskussion eller information om hur något ”är” – eller om det är bra eller dåligt.

Det bästa är nog att inte bara köpa en ”sida” rakt av utan att ha öppet sinne. Ta in olika perspektiv, testa sig fram och se vad som funkar bäst just för Din familj.

spel & Skärm Balans

Det är viktigt att bilda sig en uppfattning kring vilken roll spel, online och skärmar kan ha i barns vardag. Spelen kan vara ett intresse, en vila, en flykt, en utbildning, en social gemenskap, en plats där jag får vara den jag vill vara och känna mig så som jag vill känna mig.

En komplex men viktig aspekt är spelens design som är utformad för att påverka våra hjärnor på olika sätt och aktiverar belöningssystem och ett begär av att spela mer.

NPF Diagnoser

NPF står för Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. NPF sammanfattar utrednings-diagnoser som kan vara Autismspektra, ADD, ADHD m fl.

HSP står för Highly Sensitive Person, dvs en individ som är känsligare på något sätt än det generella snittet. HSP är inte en diagnos, men det finns lärorikt material att lyssna på eller läsa inom den domänen också.

Stöd för Barn

Var kan barn och unga själva hitta stöd och gemenskap kring svåra frågor?

Gaming & E-sport.

Spel och E-sport är fantastiskt roligt och spännande - i rätt balans.

Nedan är länkar som samlar information inom gaming – vilket generellt är ett område som jag tycker är svårt att få en överblick över.